Son Haberler

Şenol Tombaş Yazarlık Atölyesi

1620500_10152177456465349_1453913520_n

Yazar Recep Seyhan Eyüp Sultan Yazarlık Atölyesi’ndeydi.

1620500_10152177456465349_1453913520_n

İlim Yayma Cemiyeti Eyüp Sultan Şubesinde Yazar Şenol Tombaş yönetiminde devam eden, “Yazarlık Atölyesi” kursunun konuğu Yazar Recep Seyhan’dı.
Program kursiyerlerden Bekir Tuncer’in Yazar Recep Seyhan’ın biyografisini okumasıyla başladı.
ESKADER 2013 hikâye ödülünü de (Güneşin Doğduğu Yerde )isimli kitabıyla kazanan başarılı yazar konuşmasına sorulan sorular üzerinden şöyle başladı:
“Çeşitli dergilerde yazı hayatıma başladım. O zaman dergiler bir edebiyat okulu idi. Usta çırak ilişkisi çok önemliydi. Bu anlamda çok değerli üstatların dizinin dibinde yetiştim. Yazar Sevinç Çokum’un tavsiyesiyle ilk öykümü yazdım. Bu ilk hikâyem beğenilince, hikâye yazma sevgisi bende merkeze oturdu. Hep de öyle olacak ömrüm oldukça. Ayrıca gelecekte hikâyenin önemi daha da artacaktır.
Ülkemizde edebiyatın en büyük eksikliği, eleştirmen eksikliğidir. Maalesef bu anlamda saymaya kalksak beş kişiyi zor sayarız belki. Bu ayrıca çoğu yazar adayının, yazdıklarında hiçbir edebi kalitesi olmadığı halde, kendisini yazar sanmasına da neden oluyor. Bu eleştirmen eksikliğinden kaynaklanan bir sorundur bence. Eleştiriler tabii, yıkıcı değil yapıcı olmalı. Ayrıca ufuk açıcı olmalı. Ben bir eseri değerlendirirken öncelikle dilini önemserim. Anlatılan konunun dilini yakalamış mı bakarım. Bunlar benim için önemli ölçülerdir.
Her hikâyenin bir kaderi olduğuna inanırım. Ben yazarken kendimi sınırlamam, çoğu zaman kalem sürükler beni. Ve beklenmedik sürprizlerle de çoğu zaman karşılaşırım. Eserlerimi yazmadan doğum sancısı çekerim ama bir yazıyı bitince birkaç gün huzurlu olurum. Ayrıca sürekli kafamın içinde konuşup dururum. Yani bilincim sürekli akar.
Kültür dille aktarılır. Bu anlamda Anadolu’daki o güzel annelerimizin hayatlarını yazmalıyız. Çünkü bizim kültürümüzün en önemli taşıyıcısı onlardır.
Popüler yazarlarında eserlerinin sorgulanması gerekir. Ülkemizde bir yerlere yazarlık anlamında gelmek çok zor. Özellikle ilk kitabı çıkarmada çok zorlanıyor yazar adayları, fakat yılmamak lazım ”diye konuşmasını toparlayan Yazar Recep Seyhan, Avrupa’da yaptığı öğretmenlik hayatından da kısaca bahsetti. Son olarak okunması gereken dünya ve Türk Edebiyatı’ndan bazı kitaplar tavsiye etti. Ve kısa zaman içerisinde çıkacak olan yeni kitaplarının da müjdesini verdi. Son olarak öykü kitabını kursiyerlere imzalayan Seyhan, kursiyerlerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.
Haber:Zeynep Özsarı